Служители на Microsoft се обявиха против договор за стотици милиони с американската армия

0
81

Много от служителите на Microsoft се обявиха против договор на компанията за снабдяване на американската армия с очила за добавена реалност. Контрактът е на стойност 480 милиона долара, а иновативната технология може да бъде използвана на бойното поле в реални условия.

Под протестно писмо, разпространено в рамките на компанията в петък, са се подписали десетки работници, а основните им несъгласия са свързани с етичната страна на въпроса.

„Ние сме разтревожени, че Microsoft работи за предоставяне на оръжейни технологии на американските военни, като помага на правителството да увеличи смъртността, използвайки инструменти, които сме изградили. Ние не сме тук, за да разработваме оръжия и искаме да имаме думата за това как да се използва нашата дейност”, посочват протестиращите.

Спорното устройство се нарича HoloLens и представлява очила за добавена реалност, които проектират цифрови изображения върху физическия свят, след като се поставят на главата. Microsoft обикновено описва HoloLens като инструмент за производителност за професионалисти в области като архитектура и инженеринг или като устройство за забавление.

В допълнение към изискването за отмяната на договора служителите призовават компанията да публикува политика, изрично излагаща приемлива употреба на продуктите, и да назначи независим съвет по етика за нейното прилагане.