„Смайли” стана на 32 г.

0
21 юни е най-щастливия ден от годината

Професорът от Университета „Карнеги-Мелън” Скот Фалман първи предложил да се използват три поредни символа – двоеточие, тире и затваряща скоба – за да обозначи „усмихващо се лице” в текст, набран на компютър. Ученият изпратил писмо с първата така изписана усмивка по университетската мрежа до колеги – преподаватели.

Историята е съхранила писмото, което Фалман изпратил на местната електронна дъска с обявления, която била прототип на днешните форуми и в същото време се явявала като основно средство за общуване между служителите в университета. Съобщението било предшествано от продължителна дискусия, в която участниците обсъждали въпроса какви символи следва да се използват, за да се покаже, че съобщението носи хумористичен характер. Това изображение впоследствие получило наименованието „смайл” (от англ. Smiley).

Любопитен факт е, че съобщението, в което за първи път е използван „смайл”, е открито едва през 2002 г. в архива на дъската за обявления, запазен на лента.

За 32 г. от съществуването си смайли стана незаменим атрибут в електронното общуване и мнозина не могат да си представят как ще минат без него. Към всичко това трябва да се добави, че смайли е първопроходец при създаването на голяма гама от универсални емотикони, които се ползват при всякакви случаи.

 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук