„Снежанка“ – без мляко, „Руската салата“ – без яйца

0
„Снежанка“

Само 3 от 14 салати „Снежанка“ съдържат кисело мляко, а в индустриалните руски салати няма яйца.

Това показват данните от анализ на неправителствената асоциация „Активни потребители“. От там уточняват, че анализът не е базиран на лабораторни тестове на състава на салатите (индустриално приготвени и пакетирани), а на информацията от етикетите. Включени са 13 марки „Руска салата“ и 14 – „Снежанка“, купени от 4 търговски вериги през настоящия месец декември.

Големите различия с оригиналните рецепти започват с колоната „Добавени въглехидрати“. Във всички индустриални руски салати са прибавяни много източници на въглехидрати. Без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 броя добавени източника на въглехидрати (минимум 5, максимум 9). Нито една от тези въглехидратни добавки не се влага в домашните руски салати.

Рецептата за салата „Снежанка“ е много проста – цедено кисело мляко, краставици и подправки. Кисело мляко има само в 3 от 14 марки! Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро в коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана.

Отсъствието на основна суровина като киселото мляко е щедро компенсирано с множество необичайни съставки. Усреднено в заводската „Снежанка“ се съдържат 5,2 нетрадиционни суровини (минимум 3, максимум 6). Три добавки – нишесте, сухо мляко и млечен протеин се откриват във всички индустриални продукти. В 11 от 14 салати се установява влагане на хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина и майонеза. В 4 от търговските марки престараването достига до нови висоти с добавяне на желатин като сгъстител.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили