Локдаун в София от петък, в цялата страна – от понеделник?

0
Снимка: Unsplash

Мерките срещу коронавируса в София вероятно ще бъде затегнати от петък. Локдаун на национално ниво може би ще влезе в сила от понеделник. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Мерките ще бъдат обявени в четвъртък.

Вероятно ще се стигне до почти пълно затваряне за поне две седмици. Това значи, че работа ще спрат училища и детски градини, заведения, ресторанти, молове, фитнеси, театри и кина.

Шефът на „Пирогов“: Време е да се затварят детски градини и заведения

„Мисля, че е назрял моментът за национално решение. Настъпи моментът, в който трябва да се действа – и то доста решително. Мерките са непопулярни – на никой не му харесва да спира работа, да има ограничения, но ситуацията го налага. Да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията, който се очаква в близките две -три седмици. Основното, което целим, е да се избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти. Заповедта трябва да излезе до няколко дни, тя трябва да е с минимален срок от 2 седмици“, заяви Кунчев.

По-рано, след среща на здравния министър Костадин Ангелов с шефа на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев се разбра, че ограниченията в София ще влязат в сила още в петък.

Преди това шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов призова да се затворят детските градини и заведенията за поне две седмици. Той обясни, че има все повече заразени деца, а част от тях се лекуват и в болници. По думите му системата е на предела на възможностите си.

 

 

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили