Социалният министър: Добавката от 50 лв. към пенсиите трябва да е постоянна

0
Гълъб Донев, Снимка: БГНЕС

Изплащането на допълнителните 50 лв. към пенсиите трябва да продължи и да се превърне в постоянна мярка, каза пред БНТ социалният министър Гълъб Донев. За да се случи това трябва да бъде направена промяна в Закона за държавното обществено осигуряване.

„Това трябва да се случи. Друг е въпросът по каква формула ще се случи, защото, ако тръгнем към преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход 2018 година, 50-те лева, които сега се получават като помощ, няма да влязат в пълен размер при ниския размер пенсии“, заяви той.

Инспекцията по труда докладва за все повече случаи на работа без трудов договор и заплата, различна от реалната, каза още Донев.

„Върна се явлението по ведомост получаваш 1000 лева, в плик под масата получаваш още 1000 лева“, заяви той.

Освен това зачестяват сигналите за пренебрегване на правилата за безопасност.

Към момента безработицата у нас е 5.23%, което добър показател, каза още Донев. Според него обаче има проблем на пазара на труда – осигуряват се места, но няма подходящи кандидати.

„Има дисбаланс – интересът между търсене и предлагане не може да се срещне“, заяви министърът.

От 1 юли пенсиите ще се увеличат с 5%, но това не е достатъчно. Заедно с това ще се увеличи и прагът за получаване на енергийни помощи.

„Нито един социален министър няма да каже, че е достатъчно това увеличение. И то никога няма да бъде достатъчно, докато не се гарантира адекватност на пенсиите“, заяви Донев.