Сови избраха бреза в центъра на Силистра за свое убежище

Автор:
7 дек. , 2017   Video

Птици от рода на горската ушата сова избраха за свое убежище бреза в централната градска част на Силистра. Подобно явление е наблюдавано миналата година, но сред дърветата в Дунавския парк в града. Орнитолозите казват, че горската ушата сова е втора по големина след бухала, от групата на нощните грабливи птици.  Защитен вид са. Защо обаче са избрали да обитават бреза в центъра на Силистра?

„Това, че са толкова близо, че са в самия град би трябвало да има някаква логична причина. Може би тук птиците са намерили някакъв комфорт като по-достъпна храна и евентуално в  градските условия е малко по-топло“, каза орнитологът д-р Росен Илиев.

В момента се събират на групи, тъй като са извън размножителния си период. Предпочитат да се настаняват във вече изоставени от гарги, врани и свраки гнезда и не е вярно, че не виждат през деня. Трудно обаче може да се каже на каква възраст са наблюдаваните в Силистра индивиди. Сови от този вид има навсякъде в Европа, в Централна Америка и Азия. Полезни са, защото се хранят само с гризачи.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.