Спасителна акция за бедстващи щъркели в Дуловско, РИОСВ дава указания

0
Спасителна акция за бедстващи щъркели

Спасителна акция за бедстващи щъркели правят в Дуловската община, съобщи кметът на Общината д-р Юксел Ахмед. По думите му, в Дуловския район има над 300 бедстващи птици.

Още рано сутринта служители и работници на Общината обходили района край околовръстното шосе, където има голям брой щъркели. В гаража на общината са прибрани над 20 щъркела в по-тежко състояние, осигурени са им храна и отопление. Много от жителите на общината също помагали за спасяването на премръзналите птици и са ги прибрали в къщите и стопанските си постройки.

Собственици на кооперации и частни фирми са осигурили храна. Ловните дружинки правят обходи и следят за бедстващи птици. Служители от община Дулово също правят огледи край пътищата за бедстващи птици.

По същото време от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе разпространиха инструкции с указания как да се помага на бедстващи щъркели.

Инструкции за оказване на помощ при намерени щъркели в безпомощно сътояние е изпратила Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе до общинските кметове и до кметовете на кметства, съобщиха от инспекцията.

Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици, мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците, смятат специалистите. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ, пише в съобщението на РИОСВ в Русе.

От там допълват, че в екоинспекцията са получени 12 сигнала от граждани и служители в общинските администрации. В стопански дворове са прибрани 15 птици в с. Черник,1 в с. Овен и 1 в с. Вокил, община Дулово, 2 в Регионалното депо в Силистра и 1 – в Исперих. Птиците не са наранени или болни, а с частично обледенени крила. Дадени са указания да бъдат освобождавани след изсъхване на перата. Една птица, намерена от служител на ДГС Силистра, е с нараняване. Тя ще бъде предадена на Спасителния център в Стара Загора.