Спират аналоговата ТВ от 1 октомври, засега 7 телевизии в ефира

0

Това каза при посещението си в Русе заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Със спирането на аналоговия сигнал на практика България ще се присъедини към останалите развити държави в Европа, които вече се цифровизираха. Уеднаквяването на телевизионните стандарти е повече от важно в глобалния свят, за да приемаме телевизия отвсякъде и да излъчваме дори и за чужбина, като качеството се запазва, каза още зам.-министърът. Той допълни, че договорите за доставка и разпространение на декодери за останалата част от територията на България, която обхваща три района – Северен централен, Югозападен и Югоизточен, вече са факт. След като те са сключени, задължението на изпълнителите е да започнат разпространението и снабдяването с декодери. В Агенцията за социално подпомагане вече са уведомени и разпространяват ваучерите. Той призова гражданите да не се смущават, ако виждат различна цена от тази, която им предлага търговецът, спрямо цената, която е фиксирана на самия ваучер. Цената, предложена от търговеца, е по-ниска от номиналната стойност, която е отпечатана на ваучера, тъй като това е състезателна процедура. Разликата по никакъв начин няма да бъде оставена в бюджета на търговеца, а ще се върне в държавния бюджет, категоричен бе зам.-министърът.

Засега мултиплексите излъчват 7 телевизии – БНТ 1, БНТ 2, Би Ти Ви, Нова тв, Тв 7, „Нюз 7“ и „България он ер“. Очаква се каналите да станат 11 и това е само за първия етап от цифровизацията. Когато мултиплексите се увеличат с още 3 комплекса, програмите ще нараснат.

Засега с цифров сигнал е покрита 95 процента от територията на страната, което според Тодоров е повече отколкото , като Германия и Испания.