Спирки на обществения транспорт в Русе станаха произведения на изкуството

0

Три спирки на обществения транспорт в Русе – пред Централна жп гара, „Подстанция“ и „Младежки дом“, се превърнаха в 3D арт пана.

Това стана по време на традиционния „Street Art Пленер“, организиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ с финансовата подкрепа на компаниите „Тива Плюс“ и „Холеман“.

Трите арт пана представят творческата концепция на талантливите артисти от „Giart“ – „Всички пътища водят към Русе“, която цели да представи града като отворен за посетители. Транспортната свързаност е важна част от облика на всяко населено място, а Русе може да бъде определен като гостоприемен и достъпен град с разнообразни транспортни възможности. В Русе продължава да се работи по създаването и на добра градска и извънградска вело мрежа, а архитектурните дадености дават чудесни възможности и за пешеходни турове.

Освен естетически цели, „Street Art Пленер“ има за задача и подобряване на качеството на градската среда. Използваната от артистите от „Giart“ техника е така нареченото „каширане“. То представлява залепяне на постери или широкоформатни рисунки (принтове) фотографии по фасади на сгради, крайпътни стени, покриви и други елементи от градската среда. В случая 3D рисунките са отпечатани на прозрачно фолио, което пропуска слънчевата светлина, както и осигурява видимост, без това да нарушава целостта на художественото произведение.

Творческият екип „Giart“ се състои от сестрите Невена и Евгения Лефтерови, които са водещи имена в сферата на стрийт арта у нас. Основната им цел е популяризирането на това изкуство в България, както и насърчаването на млади автори, работеща в сферата на 3D графитите и уличното изкуство.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук