СССР окупира Царство България

0
1643
Трети украински фронт

На 8 септември 1944 г., три дни след като Съветският съюз е обявил война на България, армиите на Трети украински фронт преминават река Дунав, като нарушават североизточната водна граница на страната и навлизат в територията й. В същото това време България се намира във война с Германия, но това не се оказва от значение за Сталин, който включва България в сметките си като една от страните, които трябва да бъдат поставени под съветско влияние.

Военната операция по окупирането на България приключва на 10 септември 1944 г., без да срещне съпротива от българската армия. Въпреки това част от войските на Трети украински фронт остават в страната до края на 1947 г., за да подсигурят и гарантират утвърждаването на режима на Българската комунистическа партия, която взима властта с преврат на 9 септември 1944 г.

Въпреки жертвите и стопанската разруха, когато на 28 октомври 1944 г. сключва примирие с антихитлеристката коалиция и след това – при подписване на мирния договор на 10 февруари 1947 г. в Париж, България не получава статут на съвоюваща страна, а на победена, като най-голяма ползва от това извлича СССР, който я е окупирал.