Стар сателит на НАСА падна на Земята

0

Стар сателит на НАСА, който изучава слънцето повече от десетилетие, падна на Земята над пустинята Сахара, съобщи космическата агенция в четвъртък.

Представители на НАСА казаха, че досега не са получили съобщения за щети или наранявания от повторното влизане, което се случи в малките часове на сутринта в Судан.

По-голямата част от 660-фунтовия (300-килограмов) спътник, наречен Rhessi, се очакваше да изгори, докато падаше през атмосферата. Но експертите очакваха някои парчета да оцелеят и да се забият в земята.

Стартиран през 2002 г., Rhessi беше изключен през 2018 г. след проблем с комуникацията. Преди да замлъкне, той изучава слънчевите изригвания и изхвърлянето на коронална маса от слънцето.

„Министерството на отбраната потвърди, че космическият кораб с тегло 300 килограма е навлязъл отново в атмосферата над района на пустинята Сахара, на приблизително 26 градуса дължина и 21,3 градуса ширина“, пишат служители на НАСА в днешна актуализация.

Астрофизикът и сателитен проследяващ Джонатан Макдауъл е отбелязал в Twitter тази сутрин, следните координати, които отбелязват падането, което е близо до границата между Судан и Египет. „RHESSI се движеше на североизток, когато падна“, добави Макдауъл.

Oчaĸвaшe ce пo-гoлямaтa чacт oт cпътниĸа нapeчeн Rhеѕѕі, дa изгopи, дoĸaтo пaдa в aтмocфepaтa, нo eĸcпepтитe oчaĸвaxa, чe няĸoи пapчeтa щe oцeлeят и щe пaднaт нa Зeмятa.

Πpeди пoвтopнoтo нaвлизaнe в aтмocфepaтa HACA зaяви, чe pиcĸът oт нapaнявaнe нa нaмиpaщитe ce нa зeмятa e „ниcъĸ“ – 2 467:1.

 

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук