Старейшините на Добрич не искат Дора Габе в центъра, местят я в детска градина

0
Дора Габе

Паметникът на Дора Габе да бъде преместен не в центъра на града в Детска градина № 18, която носи името на поетесата.

Това решиха след дебат общинските съветници на Добрич. Предложенията скулптурната фигура да заеме достойно място в центъра на града бяха отхвърлени от мнозинството.

През 80-те години на миналия век в двора на бившето средно училище „Дора Габе“ е монтирана скулптурната фигура на патрона на училището. Неин автор е Йордан Гаврилов. Миналата есен обаче училището беше закрито. Общинска администрация внесе предложение паметникът да бъде преместен в детска градина „Дора Габе“ в квартал „Дружба“-1, позовавайки се на решение на Добричко училищно настоятелство и Обществения съвет на градината.

Според решения на 6 от постоянните комисии на общинския съвет по-удачно е скулптурата да бъде в централната градска част. Затова на сесията бяха внесени за обсъждане още два варианта, предложени от главния архитект на града: паметникът да бъде поставен пред дом-паметник „Йордан Йовков“ или пред Регионалната библиотека, носеща името на поетесата. В дебата обаче тази идея имаше само един защитник – общинският съветник от ВМРО Пламен Николов. Той заяви, че е търсил мнения сред дейците на културата в града, включително ръководителите на посочените институции, които са категорични, че бронзовата фигура трябва да е в центъра на града. То обаче срещна яростен отпор.

След дискусията бе прието паметникът да бъде преместен в двора на Детска градина „Дора Габе“.

Най-добрата агенция за подбор на персонал