Старейшините: „Не” на евентуален бежански център в Русе

0
бежански център в Русе

В декларация Общинският съвет в Русе се обяви против изграждането на бежански център в Русе.

Документът подкрепиха 39 общински съветници, 1 гласува против, а 5 се въздържаха.

Пред старейшините кметът Пламен Стоилов декларира, че не са правени постъпки от държавни органи и институции за изграждане на лагери или друг вид бази за временно настаняване на мигранти на територията на общината.

„Ние, общинските съветници, категорично се противопоставяме срещу намеренията за изграждане на бежански центрове от отворен и/или затворен тип на територията на община Русе. Считаме, че подобни действия следва да бъдат съобразени с обществената нагласа и желания на гражданите в тази насока.

Поради това настояваме:

  1. Да не се допуска разкриване на бежански центрове от открит и/или закрит тип на територията на Община Русе.
  2. Да се предприемат всички позволени от закона действия, за да не се допусне насилствено изграждане от страна на централната държавна власт на подобни общежития на територията на Община Русе.
  3. Да се заяви категорично, че за решаването въпроси, касаещи местната сигурност и здравето на русенци, винаги приоритет са имали гражданите. Никой няма право да вкарва в дневния ред на обществото въпроси, които изискват силно обществено обсъждане или дори провеждането на местен референдум.

Декларираме готовността Община Русе да работи в насока за адекватно и отговорно решаване на проблема в полза на гражданите на община Русе.

В дните, когато българите имат най-голяма нужда да бъдат обединени, настояваме за категорични действия от страна на правоохранителните органи с цел запазване на

спокойствието на гражданите.

Общински съвет – Русе категорично се обявява против изграждането на бежански центрове от открит и/или закрит тип и ще води непримирима борба, използвайки всички възможни и позволени от закона действия срещу тяхното разполагане на територията на община Русе“, пише в декларацията.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили