Старейшините в Русе с Декларация за приемането ни в Шенген

0

Декларация в подкрепа на приемането на Република България в шенгенското пространство приеха на днешното си заседание общинските съветници на Русе.

Документът, внесен от общинските съветници Асен Даскалов, Иво Пазарджиев, Пламен Цветков, Траян Тотев, Димитър Илиев Димитров, д-р Росица Георгиева, Луиза Попова, Владо Владов и Кънчо Йорданов, е продиктуван от поредното отлагане на присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство, както и от отношението към българските граждани, които се третират от определени страни-членки на Европейския съюз като второстепенни граждани на общността.

Пълният текст:

ДЕКЛАРАЦИЯ

„Ние, общинските съветници от Общински съвет – Русе, настояваме за спешна и навременна законодателна промяна по отношение на Шенгенското пространство за двустранно отваряне на границата и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния.

Присъединяваме се към нашите колеги от Общинските съвети в Добрич и Силистра и категорично възразяваме български граждани да се третират като второстепенни граждани на Европейския съюз, независимо от възраженията на страните Нидерландия и Австрия.

Обявяваме официално своите намерения да подкрепим усилията на българското правителство в посока България да бъде част от Шенген, с което ще се утвърдят принципите на равенство и недискриминация в ЕС. Настояваме да бъде гарантирано, че проверките по всички вътрешни граници на страната – сухопътни, въздушни и морски, ще бъдат премахнати.

Припомняме на русенската общност, че България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г. и готовността й е потвърждавана многократно от Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент. България е и оценена от европейските експерти, според които страната ни има готовност да прилага успешно последните достижения на правото на Шенген.

Когато мислим за свободното пространство, което ни се полага по право, нека не забравяме, че освен облекчаване на тежкия трафик в Русе и километричните тапи от тирове и леки автомобили, които продължават понякога с дни, ще бъде обърнато внимание на бизнеса, околната среда, а ефектът от свободния достъп между граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния ще бъде усетен от всички, преминаващи през територията на Република България.

Настоящата Декларация няма политически характер, а единствено човешки и морален такъв.“

Апелираме за сериозно преосмисляне относно премахването на ограниченията между двете държави!

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук