Старица се „разходи“ до Ветово за да даде пари на измамници

0
Маскирани с бухалки

Това става ясно от бюлетина на областната дирекция на МВР. При едната от измамите мошениците били толкова нагли, че накарали 75-годишна жена от с. Басарбово да отиде до Ветово, за да предаде парите. Жената била измамена по схемата „близък в беда“. По телефона се обадил „полицая Петко, познат на дъщеря й”. Мъжът използвал сценария за катастрофа, при която дъщерята блъснала момче, което на път за болницата починало и поискал пари от възрастната жена, за да помогне на дъщеря й. Според дадените указания жената отишла с автобус в гр. Ветово, слязла на първата спирка и там предала сумата от 150 лева на непознат мъж.

По сценария за нуждаещ се от медицинска помощ близък пък била измамена 73-годишна русенка. За „операция“ тя предала 1000 лв. на мъж на видима възраст около 45 години, висок около 170 см, мургав, с шапка с козирка и черно кожено яке.

По двата случая са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

От областната дирекция на МВР за пореден път напомнят, при подобни обаждания да се потърси връзка с лицето, за което става дума и да се подават сигнали на тел. 112.