Стойка и Севда в битка за европейски титли

0
27
Стойка Петрова и Севда Асенова

Състезателките на БК „Русе“ Стойка Петрова и Севда Асенова се класираха за финалите на своите категории на европейското първенство по бокс за жени в столичната зала „Асикс Арена“.

Със зряла игра Стойка Петрова победи рускинята Виктория Кулешова в полуфинала на кат. до 54 кг с пълното единодушие на съдиите. В спора за титлата днес русенската състезателка ще срещне Делфин Мансини от Франция, спечелила другия полуфинал с 3:2 срещу италианката Ариана Делауренти.

„Не исках да се хвърля в дълбокото и да мисля за титли и медали, а да играя мач за мач. Все пак дългото отсъствие си казва думата и затова бях по-притеснена в първата среща. Сега вече намирам себе си, макар да има още какво да се желае. Познавам Долфини, макар да не съм играла срещу нея“, коментира Стойка.

Севда Асенова се справи за втори пореден път на европейско първенство с голямата си съперничка при най-леките Стелуца Дуца от Румъния. Българката започна по-агресивно срещата, разиграваше опонентката си по целия ринг и я засичаше със светкавични леви и десни крошета. Основна роля в мача обаче изигра и съдийката на ринга, която в средата на втория рунд официално предупреди Асенова, въпреки че Дуца цял мач не спря да й прилага прийоми по-скоро от борбата. В крайна сметка българката спечели с 3:2 съдийски гласа, като арбитрите й дадоха предимство в първия и втория рунд.

„Това беше най-тежката ми среща, но аз я очаквах, бях подготвена и ментално, и физически за нея. Нямам обяснение защо само мен ме предупредиха, въпреки че румънката играеше по-нечисто. Важна е обаче победата, пък била тя и грозна. По-различното, което приложих в тази среща, бе че въртях наобратно, към по-слабата ръка на съперничката. Доволна съм и, разбира се, ще гоня победата и на финала“, коментира след срещата си Севда Асенова.

На финала тя ще срещне Екатерина Палцева от Русия, която победи украинката Ана Охота.

Третата представителка на „Русе“ – Габриела Димитрова остана с бронзов медал, след като загуби с неединодушно решение на съдиите полуфинала си при 51-килограмовите от рускинята Светлана Солуянова. Габриела изигра добър мач, но в крайна сметка съдиите предпочетоха рускинята  с 4:1 гласа.