Стотици на протест заради лоши пътища, АПИ – няма пари

0
Стотици

Стотици жители на Кубрат и разположените край пътя Русе – Кубрат селища протестираха заради  лошото състояние на републиканските пътища.

Два  лъча от хора с плакати и лозунги блокираха пътищата, като на един от изходите се образува километрична опашка  от автомобили, камиони и автобуси. Въпреки това шофьори споделиха, че напълно подкрепят исканията и много от тях, в знак на съпричастност, залепиха стикери на автомобилите си.

На протестиращите в Кубрат бяха раздавани винетки с изобразен марсоход,  а също и балони в бяло, зелено и червено с надписи „Добре дошли на Марс!“ Организаторите дадоха ултиматум на агенция „Пътна инфраструктура“ в едномесечен срок да получат отговор в  писмен вид защо не се намират средства за цялостно асфалтиране на  републиканските пътища в общината и областта.

На изходите за Разград и Русе шегобийци бяха очертали две нови пешеходни пътеки с надпис  „Марс“.

„Ние не сме марсианци, искаме си пътищата“, скандираха протестиращите. Те се заканиха, че ако и сега гласът им не бъде чут, ще организират още по-масови протести.

„Няма средства за основен ремонт на пътищата в региона“, заявиха от Агенция „Пътна  инфраструктура“. От там припомниха, че миналата година е започнала рехабилитация на 21 км от участъка Търговище –  Разград и още 10 км в  участъка Кубрат – Тутракан, други 20 млн. лв. се инвестират в рехабилитацията на два участъка от второкласния  път Търговище – Разград – Кубрат – Тутракан.

За основния ремонт на двата участъка са необходими десетки милиони  левове, с които в момента Агенцията не разполага, се казва още в съобщението.