Страх от задължителните имунизации в Русенско

0

Наблюдава се отлив от задължителните имунизации в Русенско, съобщават от Регионалната здравна инспекция по повод Европейската седмица на имунизацията, която преминава под мотото „Всяка доза има значение“.

Според екипа на инспекцията, причина за това е Ковид-пандемията, довела до необоснован страх от ваксини.

Според екипа на РЗИ по-добре обхванати са бебетата, които още с раждането си получават първите дози защита срещу туберкулоза и хепатит В. Пропуски обаче има при реваксинациите, особено в случаите, при които семействата заминават да живеят в чужбина.

Нисък е интересът към имунизацията на момичета за рак на шийката на матката, но в случая ваксинацията е препоръчителна, а не задължителна. Лекарите призовават и  родителите, и гражданите да се възползват от предлаганите ваксини, защото те остават най-доброто средство за защита от заразни и опасни заболявания. Благодарение на ваксините полиомиелитът в световен мащаб е намалял с 99% от 1988-а насам. Две дози от ваксината срещу морбили осигуряват защита от заболяване и свързаните с него сериозни усложнения при почти 100% от имунизираните. Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекцията и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинен от вируса. Колкото до ракът на маточната шийка, то това е четвъртото по честота раково заболяване при жените в световен мащаб. Почти всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломни вируси /HPV/ и могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация, категорични са медиците. Ваксината е най-ефективна през целия живот, ако се приложи на момичета на възраст между 9 и 14 години. Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск от развитие на усложнения или дори фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксини.

Също така жените трябва да се добре запознати с риска от заразяване с рубеола на плода по време на бременността и преди да забременеят да се сигурни, че имат приложена ваксина срещу рубеола.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук