„Стрелбище за шампиони“ отвори врати в ОУ „Никола Обретенов“

0
906
„Стрелбище за шампиони“ отвори врати

„Стрелбище за шампиони“ отвори врати в ОУ „Никола Обретенов“.  Специален гост беше Мария Гроздева – петкратната носителка на Олимпийски медали и единственият български спортист със седем участия в олимпиади, чието име ще носи спортното съоръжение.

„За нас е чест да посрещнем в Русе Мария Гроздева и да й пожелаем успех на Олимпиадата“, каза при откриването кметът на Русе Пламен Стоилов. Той подари красив букет и картина с изглед от центъра на града на шампионката. Кметът пое ангажимент и за възстановяване на стрелбището в Професионалната гимназия по туризъм.

Мария Гроздева и съпругът й Валери Григоров заявиха, че в Русе са се почувствали щастливи и обичани и обещаха да подарят въздушен пистолет, който да се използва от възпитаниците на треньорката Севдалина Стоянова.

Малко след официалното откриване на съоръжението Мария Гроздева произведе първият изстрел на стрелбището в залата, която носи нейното име, след което бяха направени демонстрации на стрелкови умения от учениците и състезатели от спортен клуб „Локомотив“, които имаха възможността да стрелят рамо до рамо двукратната олимпийска шампионка.

Откриването на залата даде старт на проекта „Успяваме заедно“, който се реализира от ОУ „Никола Обретенов“ с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Той предвижда още седмица на спортната стрелба в училището, която ще се проведе в периода от 15-19 май, в която всички желаещи ученици ще направят първи опити в този спорт под ръководството на квалифициран специалист. Предвижда се в проекта да бъдат обхванати близо 300 деца, сред които ученици от ОУ „Никола Обретенов“ и УСШ. Целта е да популяризира спортната стрелба сред подрастващите, а чрез модернизирането на спортната база да ги стимулира за по-активни занимания със спорт през свободното време.