Стрес и депресия по коледните и новогодишните празници

0
Днес е най-потискащият ден в годината

Коледа за повечето хора е забавно време от годината, изпълнено с партита, тържества, социални събирания със семейство и приятели. За много хора обаче, това е време изпълнено с тъга, самоанализ, самота и тревожност.

Какви са причините за Коледната депресия?

Тъгата е истинско и лично усещане. Това което кара човек да се чувства тъжен, може да не е повлияно от друг човек. Типичните източници на тъга по Коледа включват:

Стрес, умора, нереалистични очаквания, финансов стрес, невъзможност да бъдете с приятелите и семейството си, напомняне на тежка загуба.

Балансирането между задълженията – пазаруване, партита, семейни задължения, гости, може да доведе до чувство на претовареност и повишено напрежение. Хората, които се възприемат като депресирани, може да развият стресов отговор, като:

Главоболие, прекомерно пиене, преяждане, безсъние.

Други пък могат да изпитат тъга на Нова година. Това може да е резултат от прекомерни очаквания и разочарования от предходната година, в съчетание със стреса и умората.

Съвети за справяне със стреса и депресията:

Изградете си реалистични очаквания; поставете си реалистични цели за себе си; щадете се; не поемайте повече отговорности, отколкото можете да се справите; направете списък с приоритетите си. Това може да направи задачите Ви по-лесно управляеми.

Бъдете реалисти за това, какво можете и какво не можете да направите; не влагайте цялата си енергия само в един ден (т.е Коледа или Нова година). Коледното настроение може да се разпространи до следващия празник.

Живейте и се наслаждавайте на момента; гледайте на бъдещето с оптимизъм; не си създавайте сами разочарования, сравнявайки днешния момент с добрите стари дни от миналото. Ако сте самотни, опитайте се доброволно да отделите част от времето си, за да помагате на другите. Търсете дейности, които са безплатни и ви радват, като да се наслаждавате на коледната украса, отидете из магазините без да купувате нищо, наслаждавайте се на красотата на зимата.

Намалете пиенето, тъй като злоупотребата с алкохол увеличава чувството на депресия. Опитайте нещо ново. Празнувайте по различен начин. Прекарвайте времето си с хора, които ви подкрепят и са загрижени за вас. Създайте нови приятелства. Свържете се с някой стар приятел и се заредете с Коледно настроение. Отделете време за себе си! Споделете отговорностите си с другите. Следете разходите си. Надхвърлянето на бюджета може да доведе до депресия, когато пристигнат сметките. Неплатените сметки могат да доведат до по-нататъшен стрес и депресия.

зарядни станции за електромобили