Строително скеле ще “облече” отново символа на Русе

0
506
Строително скеле

Символът на Русе – Паметника на Свободата отново ще бъде „облечен“ в строително скеле. Причината е необходимостта от извършване на ремонтни и консервационни дейности по част от гранитните плочи и металните части от монумента. По думите на реставратора Ясен Янков необходимо е цялостно фугиране на всички фуги по каменната част и  реставрация на металната част.

От Община Русе уточниха, че експертна група е извършила оценка на състоянието на монумента, Изготвена е необходимата документация, която е изпратена в Националния институт за недвижимото културно наследство. От там са получили указания за изготвяне на инвестиционен проект. В бюджета за 2020 г. ще бъде заложена необходимата сума. По първоначални изчисления, за ремонта на 110-годишния паметник ще са необходими около 150 000 лв. Дейностите се очаква да започнат през пролетта. Реставрационната работа ще отнеме около два месеца, след което ще бъде извършена и консервацията.

Паметникът на свободата е открит официално на 11 август 1909 г. Той е висок 18 метра, изработен е от каменоделеца Георги Киселинчев по проект на прочутия италиански скулптор Арналдо Дзоки. Дело на италианския майстор е почти 4-метровата бронзова статуя завършваща композицията. Последният основен ремонт на паметника беше през 2010 г, когато беше започнал да се накланя заради проникване на вода в основите