Строителството на „Хемус“ бетонира борова гора

0

Дървета от борова гора се озовават в бетонна хватка заради строежа на автомагистрала „Хемус“. В изграждащата се отсечка между Шумен и Търговище тонове бетон са изсипани върху горски терен, поставяйки на риск съществуването на дърветата.

Бетонираните дървета и камари втвърден бетон са само на метри от новостроящия се участък пот магистрала „Хемус“. До бетонирането на гората се стигнало заради почистването на машините от остатъчния материал и несъобразяване с природата, признават строителите.

„Тук този терен го използваме, за да може преди бетоновозите да излязат на главния път, да може да ги изчистим и измием, така че да не създаваме затруднения по главния. Тук го депонираме, за да може по най-лесния и бърз начин след като приключим строителните работи това нещо да бъде изчистено, да бъде възстановен хумус от горе“, обясни представителят на строителната фирма инж. Петър Попов.

Съществуването на боровата гора е под въпрос, а заради бетонираните дървета проверка на място извършиха и експерти от изпълнителната агенция по горите.

„Дошли сме с джипиес устройство и констатираме, че в действително отпадъците са изхвърлени в горска територия, отдел 23 на територията на ТП ДГС Търговище и от наша страна ще бъде съставен констативен протокол“, обясни Петър Железов регионалната дирекция по горите в Шумен.

Работниците отговорни за изсипания върху дърветата бетон ще понесат и парична глоба, а фирмата се задължава да почисти мястото в кратки срокове.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили