Студен душ: Парите за АМ Русе – В. Търново не стигат, има само за обхода край Бяла

0

Средствата, предвидени за финансиране на строителството на автомагистралата от Русе до В. Търново са недостатъчни за изграждане на цялата магистрала.

Това каза по време на парламентарния контрол служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. По думите й, средствата, предвидени за финансиране, са недостатъчни за изграждане на цялата магистрала и затова ще бъде необходим допълнителен финансов ресурс от държавния бюджет или друг източник за финансиране на тяхното завършване.

Разчетите на пътната агенция показват, че финансовата помощ, за която се кандидатства по програмата „Транспортна свързаност“, няма да са достатъчни и затова се предвижда и в прогнозата за бюджет 2025-2027 г. да бъдат заложени средствата, които са необходими към момента по разчетите за довършване на магистралата Русе – Велико Търново, каза Коритарова.

За участъка Русе – Бяла сега се изготвя технически проект, като готовата разработка трябва да бъде предадена за разглеждане от експертен техническо-икономически съвет към пътната агенция до 18 август 2024 г., каза министърът.

За обхода на Бяла в строителство са 7,9 км, за трасето е изготвен технически проект и е издадено разрешение за строеж от 14 ноември 2023 г., а първата копка е направена на 3 декември 2023 г., напомни министърът. Тя съобщи, че на трасето към момента се изнася хумусният слой и все още не са започнали същинските строително-монтажни работи. За останалите 27,5 км от участък 40 до 61 и от участък 69 – 76 км е представен технически проект и сега разработката се разглежда от експерти на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изразяване на становища, след което ще бъдат представени за разглеждане от експертния технико-икономически съвет към агенцията.

За третата отсечка Бяла – Велико Търнова пътната агенция предвижда да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на инженеринг – проектиране и строителство, както и за строителен надзор в края на август – началото на септември 2024 г., каза министърът.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук