Студентите от

Студентите от РУ недоволни от състоянието на общежитията

Автор:
7 дек. , 2017  

Студентите от Русенския университет са недоволни от условията в част от студентските общежития, съобщи в навечерието на студентския празник председателят на Студентския съвет към висшето училище Станимир Бояджиев.

Според Съвета, лошото състояние на общежитията е причина, въпреки добрите финансови условия, само около 60 процента от около 2500-те места да бъдат заети. От шестте сгради четири са реновирани, но останалите две сгради се нуждаят от основен ремонт – саниране и подмяна на дограма, категорични са студентите. Те изразиха надежда, че предприятие “Студентски общежития и столове”- София, което се управлява от Министерството на образованието и науката, ще положи грижи за тяхното подобряване.

„Студентите заслужават да живеят в едни нормални европейски условия”, категоричен бе Бояджиев. По думите му, с проблема бил запознат и министърът на образованието, но досега становище от него нямало.

Той допълни, че е нужно увеличение и на размера на стипендиите. В момента пълните отличници получават 80 лева, а останалите – по 70 лева. „Таванът“ на стипендиите може да бъде вдигнат до 150 лева, поне за пълните отличници“, каза Бояджиев.

Позицията на студентите беше подкрепена и от ректора на висшето училище проф. Велизара Пенчева.

„Академичното ръководство нееднократно е заявявало желанието си общежитията и студентският стол да бъдат прехвърлени към университета, но досега няма никакъв резултат. Показали сме, че можем да бъдем добри домакини. Дори и базата да остане на държавното предприятие е добре да се търсят ресурси от държавата за основен ремонт на четирите общежития”, каза проф. Пенчева. По думите й, за ремонта ще са нужни между осем и десет милиона лева.Comments are closed.