„Супер Луна” днес

0
най-голямата „Супер Луна“

По информация от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН, „суперлунието“ ще настъпи около 14 часа и 30 минути на 23 юни 2013 г. За съжаление, това означава, че няма да можем да се насладим на красивата гледка.

Тази година то е комбинация от две събития, които ще настъпят почти едновременно: преминаването на Луната през перигея на нейната орбита, при което тя ще се доближи на минимално разстояние от 356 989 км до Земята и настъпването на фаза пълнолуние. Тъй като по време на това събитие разстоянието Земя-Луна е по-малко от средното (което е 384 400 км) теоретично лунният диск трябва да изглежда малко по-голям и малко по-ярък на небето. Бихме могли да наречем днешното „суперлуние“ „свръх-суперлуние“ понеже разстоянието между Земята и Луната в този момент ще бъде малко над минималното възможно от 356 400 км.

Астрономите са категорични, че явлението „супер Луна“ няма да окаже каквото и да било здравословно, емоционално, психологично или политическо въздействие върху Земята.

На 23 юни Луната ще изгрее на фона на звездите от съзвездие Стрелец в 21:02 за София, когато събитието на практика ще е приключило.

Предишното такова явление настъпи на 6 май 2012, а следващото се очаква през август 2014 година.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук