Свързването на Пеевски и Божков с ГЕРБ било комуникационна грешка

0
Снимка: БГНЕС

Свързването на имената на уличените от САЩ в корупция Делян Пеевски и Васил Божков с управлението на ГЕРБ е комуникационна грешка. Това заяви пред Нова телевизия бившият вицепремиер Томислав Дончев. Според няма основание за такава връзка.

„Звездата и на единия, и на другия изгря доста преди да се появим като политическа партия. Недостатък, вероятно е, комуникационен, че сме допуснали да бъде обвързани, свързани. За което няма основание“, заяви той.

Истината е, че през последните десет години по време на управлението на ГЕРБ нито една институция не се интересуваше от Пеевски. От Божков също едва до края на 2019 г., когато му бяха повдигнати 18 обвинения. Срещу Пеевски до момента не е известно да има нито едно производство.

И двамата бяха санкционирани за корупционни схеми от финансовото министерство на САЩ. Според Дончев това подлежи на по-дълбок анализ. Той обясни, че вината на институциите била в това, че не са отчели дневния ред на обществото.

„Разбира се, аз няма илюзията, че данните са събрани от публични източници, от журналистически разследвания. Но това, което се набива на очи, е, че те отразяват това, което е дневният ред на обществото. Тук държавата търпи укор, че дневният ред на обществото очевидно не е станало дневен ред на институциите“, каза Дончев.