Светът е Олимпиада! За първи път без зрители

0

С откриваща церемония в японската столица Токио в 14 часа днес ще бъде даден официалният старт на 32-то издание на Летните олимпийски игри. Страната ще бъде домакин на Лятна олимпиада за втори път в своята история след 1964-а година. Но тогава Япония не изпита това, на което е подложена, заедно с останалата част от света, в последната година и половина.

Токио 2020 трябваше да се проведе по план миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година поради пандемията от коронавирус. Новият вирус доведе до огромни загуби за подготвената за приемане на най-висшия спортен форум страна, но в крайна сметка не успя да победи и Олимпиада ще има, макар и с едногодишно закъснение. Олимпиада ще има!

На събитието ще присъстват държавните ръководители на 15 страни и международни организации.

България ще бъде представена от 42-ма състезатели в 14 вида спорт – бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, гимнастика, джудо, кану-каяк, карате, лека атлетика, плуване, спортна стрелба, ловна стрелба, тенис на маса и художествена гимнастика. Трима от тях – кануистката Станилия Стаменова, атлетката Инна Евтимова и борецът Георги Вангелов са представители на русенските спортни клубове. Християн Стоянов, пък ще участва в параолимпиадата.

Подготовката за провеждането на 32-те Летни игри бе всичко друго, но не и гладка. Японците продължават да изпитват сериозни притеснения за здравето на всички атлети, съдии и други официални лица в столицата Токио, която ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август и ще се проведе без публика. Ваксинацията срещу коронавируса в страната закъсня и фактът, че тя не е задължителна за всички участници в Токио, повдига въпроси и допълнителни тревоги.