Светият Синод с апел да не се провежда гейпарад в София

0
Даряването на органи е акт на алтруизъм и обич

Светият синод на родната ни Света църква с изключителна тревога научи за предстоящото провеждане на обществено мероприятие, организирано от „София прайд“ в града на Божията премъдрост София. Призоваваме да не се допуска провеждането на този акт, демонстриращ духовна и телесна зависимост от греха. Нека пазим сърцата на подрастващите и на най-малките между нас от съблазънта, се казва в изявление на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия във връзка с предстоящия на 12 юни гей парад.

Днес в променящия се свят, богат на плурализъм, в който повече от всякога грехът на плътта взема връх, не трябва да се допуска изкривяване на понятията за мъжки и женски пол. Естественото отношение е между мъжа и жената и е благословено единствено в брака, който е константният модел на човешките взаимоотношения, а всяко едно пренебрегване и изменение води към духовна смърт – както за отделния човек като личност, така също за семейството като основната градивна единица на цялото общество, заявяват от Светия синод.

В изявлението от Синода посочват, „че водени от любов към ближния, като най-висша форма на богоустановеност, още веднъж отправят апел към организаторите и участниците в предстоящия парад на греха, да се отвърнат от пътя на противоестественото и поемат по пътя на спасението“. Светата Църква всякога се е обръщала към онези, които са изпаднали в тежкия противоестествен грях като към свои чеда, които под въздействието на злото са се отвърнали от естественото, както Бог ни е сътворил, казват от БПЦ.

„Ние не посочваме, нито осъждаме човеците, а изобличаваме самия грях, който води след себе си беда не само за отделния човек, разграждайки до неузнаваемост личността му, а чрез проява на тази греховност на обществени места води и до съблазън за множество човеци.

Отправяме молитва към Милостивия наш Творец и Спасител Господ Иисус Христос да обърне в правия път чрез покаянието всички Свои чеда, които са изпаднали в своеволие и са в ръцете на „княза на този свят“ (срв. Йоан: 12:31).Бог да избави намиращите се в противоестествения грях, както и какъвто и да е грях, като отворят духовните си очи и разберат това, което извършват“, се казва в изявлението на Светия синод на БПЦ-БП.