Световен ден за опазване на околната среда

0
203
ден за опазване на околната среда

Днес отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда. Това е проява на Обединените нации за положителни действия, свързани с опазването на околната среда.

Тази година темата на Световния ден на околната среда е ,,Да победим замърсяването с пластмаси”. Това е призив за действие към всички нас, заедно да се справим с едно от най-големите предизвикателства на нашето време. В  Русе заедно с учениците от ОУ „Христо Смирненски” експерти от Регионалната здравна инспекция ще представят „Историята на Световния ден на околната среда”, след което заедно с учениците ще почистят двора на училището с призив „Да запазим природата си чиста”.

Тъй като пластмасата има много ценни приложения, обществото е станало прекалено зависимо от изделията за еднократна употреба. Това, обаче, има тежки последствия за околната среда. По света, 1 милион пластмасови бутилки се закупуват всяка минута, а 500 милиарда найлонови торбички за еднократна употреба се изхвърлят всяка година. Общо, 50% от пластмасата, която използваме е за еднократна употреба. Почти една трета от употребените пластмасови опаковки не стигат до системите за третиране на отпадъци, което води до сериозно замърсяване. Всяка година около 13 милиона тона пластмаса се изхвърля в океаните, което оказва негативно влияние върху кораловите рифове и уязвимите морски видове.

Инициативата на Световния ден на околната среда през 2018 г. е възможност за всеки от нас да даде своя принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси по света, чрез някои от многобройните начини за това. И не е нужно да се чака до 5 юни, за да се действа!

Ето и някои конкретни идеи:

  • Носи собствена торба, когато си пазаруваш!
  • Подкрепи производителите на храни, които не използват пластмасови опаковки!
  • Не използвай пластмасови прибори!