Световната банка прогнозира рязък скок в цените на горива и храни

0

Цените на горивата и храните ще се покачат рязко в глобален план през тази година поради военната операция на Русия в Украйна, нарушената търговия и производство, като ще останат високи до края на 2024 г., съобщи във вторник Световната банка, предаде БНР.

Според последния доклад на банката „Перспективи за стоковите пазари“, цените на енергията ще се покачат с 50,5% през 2022 г. спрямо предходната година – най-солиден растеж от петролната криза през 1973 г. насам, след което през 2023 г. се очаква да се понижат слабо с 12,4%, последвани от ново слабо понижение през 2024 г.

В същото време цените на храните ще се повишат с 22,9% през 2022 г., преди да поевтинея с 10,4% през следващата година, а цените на метали се очаква да нараснат с почти 20% през тази година.

„Това увеличение на цените на храните и енергията има значителни човешки и икономически последствия“, каза Айхан Косе, директор на групата, изготвила доклада на Световната банка. „Това вероятно ще спре напредъка при намаляването на бедността и ще изостри вече повишения инфлационен натиск по света“, добави той.

„Като цяло това представлява най-големият шок, който преживяваме от 70-те години на миналия век“, отбеляза Индермит Гил, вицепрезидент на Световната банка, отговарящ за отдела за Справедлив растеж, финанси и институции. „Както беше тогава, сега шокът се влошава от нарастването на ограниченията в търговията с храни, горива и торове“, отбеляза още той.

Войната може да доведе до по-дълготрайна инфлация и да забави прехода към чиста енергия, тъй като страните търсят алтернативни търговски пътища и увеличават производството на стоки, посочва още докладът на Световната банката. Рязкото покачване на цените на енергията и оттам на разходите за торове може да доведе до недостиг на храна и да забави напредъка в намаляването на глобалната бедност.

Цените на въглищата и на природния газ в Европа пък ще достигнат през 2022 г. най-високите нива за всички времена, като цената на синьото гориво в Европа ще се удвои през тази година в сравнение с 2021 г., а на въглищата – с 80%, прогнозира Световната банка.

„Това ще има дълготраен ефект“, каза Джон Бафес, старши икономист към Световната банка. „Високите цени ще натежават върху производството и качеството на храните, като ще повлияят на наличността на храни, на доходите в селските райони и препитанието на бедните“.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили