Безплатни консултации за Световния ден на зрението

0
Безплатни  прегледи за глаукома

С безплатни консултации със специалисти – офталмолози Лечебни заведения „Медика” в Русе ще отбележат Световния ден на зрението, който се отбелязва днес.

В рамките на акцията, която ще премине под мотото „Изследвай зрението си, а ние ще ти подарим съюзник за здрави очи“, от 10  до 14 часа в сградата на ДКЦ-2 Русе /бившата „Трета поликлиника”/ в кв. „Здравец Изток” – на ул. „Рига” №35 всеки прегледан пациент ще получи насоки за това как да пази очите си,  а като подарък един изключително полезен зеленчук.

Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество.

След приключване на прегледите пред сградата на ДКЦ-2, специалистите ще изнесат лекция на тема „Крадеца на вашето зрение – Макулната дегенерация свързана с възрастта” на Спортен куб „Ветерани-спортисти Дунав”. Лекцията се организира съвместно с Общински съвет на Български Червен Кръст – Русе и ще бъде изнесена в клуба на БЧК , ул. „Плиска” – 2.

Световния ден на зрението се провежда през втория четвъртък на месец октомври всяка година, като за първи път се отбелязва на 08.10.1998г. с участието на Световната здравна организация (СЗО). Като това е световна инициатива за предотвратяване на слепотата до 2020 г.

Редовните прегледи при очен лекар са особено важни при хора над 50-годишна възраст, алармира СЗО. 39% от всички незрящи са именно възрастни хора с катаракта, която е основната причина за развиването на слепота.

В световен мащаб 314 милиона души имат проблеми със зрението, като 45 милиона от тях са го загубили напълно. 153 милиона имат лесни за коригиране проблеми като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Редовните прегледи, подходящите очила или лещи и адекватната терапия са много важни, за да не се влоши положението, информират също от здравната организация.