СЗО свика спешно заседание заради нов вариант на вируса

0
Unsplash

Нов вариант на коронавируса, открит в Южна Африка, повиши тревогата сред здравни специалисти и правителства по света. Световната здравна организация (СЗО) свика спешно заседание, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи съюзът да прекъсна транспортните връзки с Африка.

Основното притеснение е в липсата на информация. Засега се знае, че новият вариант B.1.1.529 има множество мутации и страховете са, че ваксините може да не са ефективни срещу него. Няма и достатъчно данни как протича заболяването. Властите с Южна Африка твърдят, че са регистрирани няколко десетки случая, но учените предполагат, че те са много повече. Великобритания, Израел, Италия и Сингапур вече спряха полетите от и до Република Южна Африка, Ботсвана, Мозамбик, Намибия, Лесото, Есватини и Зимбабве.

Учените говорят за „съзвездие от мутации“, основно в шиповия протеин на новия вариант, чрез който вирусът прониква в човешките клетки. Според специалистите това го прави „драматично различен“ от първия вариант, на база на който са разработени ваксините.

Според други специалисти все още е рано за сериозни притеснения. Това не е първата мутация, идваща от Южна Африка. В началото на годината имаше големи притеснения за т.нар. Бета вариант със същия произход. Големият проблем обаче се оказа вариантът Делта, идващ от Идния.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили