Тъмносините: Време е грамотните да избират кой да ги управлява

0

Това е становището на русенската организация на ДСБ. Тъмносините са категорични, че сега действащия избирателен кодекс е предпоставка за ниското качество на състава на Народното събрание а от там – и на изпълнителната власт, където на партиен принцип се поставят хора без необходимата подготовка, знания и компетентност.

Това е основна предпоставка за кризата в представителността на управлението и държавността, категоричен е членът на ръководството на ДСБ в Русе доц. Велизар Павлов. Според проучванията, които той е направил, България е единствената страна-член на ЕС, в която на практика гражданите не могат да избират своите представители в националните и в местните законодателни органи.

Гласуването само и единствено за партии води до тяхното роене и не случайно в България са регистрирани над 200 партии, аргументира се доц. Павлов. В тази връзка от ДСБ предлагат в бъдещия изборен кодекс да бъде заложена преференциална избирателна система без праг за пренареждане на листите. По думите на доц. Павлов тя е насочена към грамотния избирател, стимулира избирателната активност и се създава територия, върху която да се формира нова политическа култура, изключително подходяща е и за въвеждане на електронно или на машинно гласуване, осигурява равнопоставеност на всички кандидати.

В подкрепа на тезата си русенските десни изтъкнаха още, че така ще се удовлетворят обществените очаквания за мажоритарен елемент в избирателната система, както и намаляване на възможностите за корупция и купуване на гласове.

Като лично становище председателят на ДСБ в Русе д-р Теодора Константинова заяви, че с оглед по-широкото представяне на всички обществени слоеве би могло да се мисли и за задължително гласуване, а според Румяна Манева, не е зле да се помисли и за образователен ценз.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук