Таксата върху превозните средства в Русе скача значително

0
Таксата върху превозните средства

Твърде вероятно е таксата върху превозните средства, популярна като „пътен данък“, която ще плащат русенци през новата 2020 г. да се увеличи значително.

Това съобщи на първата си пресконференция новоизбраният кмет на Русе Пенчо Милков. Причината, по думите му, е заради почти двойния скок на таксата за депониране на отпадъци по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, която се плаща на РИОСВ. През 2019 г. общината ще трябва да плати близо 11 млн.лв., заради нарастващите наказателни такси заради неизградена инсталация за сепариране на отпадъци на територията на общината, което е с около 3,5 млн.лв. повече в сравнение с настоящата година. По тази причина очакванията са бюджета за 2020 г. да е с недостиг от около 4,5 млн. лв.

Увеличението на налога върху превозните средства ще засегне в най-голяма степен собствениците на стари автомобили, които са без екологична категория, с Евро 1 и 2. Очаква се увеличението да засегне собствениците на около 60 000 стари и неотговарящи на екологичните изисквания автомобили. В зависимост от мощността и годината на производство на автомобила, както и на екосертификата му, увеличението ще варира от 30 до 200 лв.

Въпреки увеличението, русенци ще продължат да плащат един от най-ниските данъци върху превозните средства, „подслади“ Милков горчивата новина. По думите му, в момента жителите на Община Русе и сега плащат значително по нисък налог в сравнение с тези на Варна, Пловдив, Стара Загора, с които се сравняваме.

Решението на въпроса е политическо, затова преди да внесе за гласуване непопулярното предложение ще постави проблема пред министър-председателя и финансовия министър, каза още Милков.