Талибанска акция прекрати русенска атака на „Планината убиец”

0
Тялото на Иван Томов

Прекратена е експедицията към връх Нанга Парбат, известен още като „Планината убиец”, в състава на която е и русенецът Иван Томов.

Причината е нападение на талибани срещу базовия лагер в Диамирското подножие на върха. Към момента информацията е, че Томов е жив и здрав, но експедицията е прекратена. Няма връзка единствено с намиращия се по маршрута алпинист от Литва Ернестас Марксайтис.

Жертви на талибанското нападение са станали трима китайци, петима украинци, руснак и пакистанец. Инцидентът се е случил в събота, 22 юни, около 22 часа местно време. Нападателите са били облечени в униформи на Граничната полиция (Frontier Constabulary) – полувоенно формирование, патрулиращо в отдалечените райони на провинцията Гилгит-Балтистан. Те пребили и завързали пакистанците, обслужващи базовия лагер. Един от тях бил убит, вероятно защото е сунит. След това застреляли всички попаднали пред погледа им чужденци, като заграбили техните документи и пари. Има информация, че един китаец е успял да се спаси. Отговорност за нападението е поела групировката “Джундуллах” (Jundullah).

Това е първият случай на нападение срещу алпинисти или туристи в този район, който се смяташе за един от най-спокойните и най-безопасните в Пакистан.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук