„Талисманът“ и „Дърво без корен“ – преразказите на днешните изпити

0

Творбата „Талисманът“ на Красимир Бачков е бил преразказът на националното външно оценяване по български език и литература.

Преразказът за десетокласниците пък е бил по „Дърво без корен“ на Николай Хайтов. Това съобщиха ученици, приключили днешния изпит.

Тестът по БЕЛ за седми клас включва 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първия гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. Националното външно оценяване в десети клас включва 14 въпроса с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаването на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът в десети клас продължава 90 минути – два слети учебни часа.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук