Танци на 4 етноса представиха на „Северина”

0
Фестивал

Организатор на събитието беше Общински младежки дом Русе, с финансовата подкрепа на Община Русе, по програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

Във фестивала участие взеха девет състава, от които два румънски, един арменски и един танцов състав за турски фолклор. Домакини на фестивала бяха Фолклорно танцово студио „Зора” към ОМД с ръководител Мъгърдич Астхигян. Началото на фестивала бе дадено от домакините с „Русчуклийска празнична сюита”. На сцената се изявиха 120 танцьори, които представиха по няколко танца. Всеки един от съставите получи грамота и плакет за участие във фестивала. А накрая всички танцьори заформиха голямо дунавско хоро, към което се присъединиха и гостите от публиката.

На 18 юни фестивалът беше част от съпътстващите събития на русенския карнавал. Домакините и танцьорите от гр. Питещ, Румъния се включиха в дефилето, а след това показаха танцовите си умения на фолклорна сцена.

Интересна среща на ръководителите на съставите се проведе рано сутринта в неделя в младежкия дом. Всеки от тях представи танцовото си студио, като гостите от Гюргево споделиха, че имат много бъдещи участия в Русе. Групата за изворен фолклор „Славейче” се похвали, че през 2010г. са станали част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО с обредния си танц „Надиграване на боенци”. На срещата, ръководителите на съставите споделиха своя опит и обсъдиха бъдещи съвместни проекти.

Група „Тривале“ от Културния център в Питещ отправи покана към фолклорно танцово студио „Зора“ за участие в техен международен фолклорен фестивал.