„Търновски суджук“ стана защитен традиционен специалитет

0

Европейската комисия одобри като защитен традиционен специалитет българския „Търновски суджук“. В съобщение на Комисията се отбелязва, че това е дълготраен продукт на основата на смляно сурово месо и естествени подправки.

„Продуктът се произвежда от над 50 години при прилагане на оригинална технология за сортиране на месото, избор и дозировка на подправките и придаване на продукта на форма на подкова. При рафинирането и сушенето суджукът е подложен на пресовка, характерна за традиционните български продукти, които му придават специфичен характер, а също и отличен състав и вкусови качества“, се казва в документа.

„Велико Търново, от който произхожда името на продукта, е голям град, който е бил столица на Второто българско царство. Заводът е от доста време едно от основните предприятия в страната по отношение на качествените продукти на базата на месото и износа“, посочват още от Еврокомисията.

Този нов продукт се прибавя към списъка с 63 вече защитени традиционни специалитети на ЕС. Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук