Търсят се заселници в Алпите срещу парична награда

0
204
Търсят се заселници в Алпите с парична награда

Италия привлича заселници в Алпите с парична награда. Кметът на алпийското градче Локана, което се намира на границата между Италия, Франция и Швейцария, се опитва да пребори тенденцията на обезлюдяване, като възнамерява да плаща по 10 000 долара на всяко семейство в продължение на три години, 1000 долара за новородено и минимална годишна заплата от 6000 евро, съобщава сайтът Вести. Това е последната надежда да се спасят общините от тотално обезлюдяване.

Местните обаче не са изцяло положително настроени към чужденци, най-вече поради прекомерното гостоприемство на властите през последните години към мигранти от Африка и Средния Изток.

„Населението ни от 7000 души в началото на 20-ти век в момента наброява около 1500. Повечето хора емигрираха в Торино, където да работят в местните фабрики. Всяка година училището ни е застрашено от затваряне поради липса на деца. Не мога да позволя това да се случи”, споделя кметът Джовани Бруно Матиет.

В Локана всяка година смъртните случаи са четири пъти повече от ражданията. Тази картина е обща за цяла Италия, където през последните години едно на всеки четири малки селища става необитаемо. Италия има 139 населени места с по-малко от 150 жители. В наскоро излязла новина се твърди, че сицилианското градче Самбука продава къщи за долар.

Първоначалното предложение на Матиет е било валидно само за италианци и чужденци, които са граждани на Италия. В момента офертата е отворена за всеки един, желаещ да се включи, независимо в коя част на планетата се намира.

„Оглеждаме се най-вече за млади хора, които да имат желание да останат тук и да помогнат на Локана да се изправи на крака. Тук има много затворени ресторанти, магазини и бутици, които чакат ентусиасти, които да ги съживят”, допълва той.

Градът може и да е малък, но  е богат, благодарение на хидроенергията, която продава на цяла Италия. Освен това, Локана се разполага на 132 квадратни километра площ насред местния планински резерват. Там имате възможност за практикуване на редица зимни спортове или ако предпочитате да си почивате, може да се разходите на спокойствие и да подишате чист алпийски въздух.

Сградите са в типичен алпийски стил, наподобяват хижи. Изградени са най-вече от камък или дърво, имат заострени покриви, а по изрисуваните им стени висят саксии с много цветя.

„Локана предлага здравословен начин на живот, вкусна храна и фолклорни фестивали през цялата година”, категоричен е Матиет.