Татари протестираха пред Руското консулство в Русе

0

tatari-protest86Поводът бе 72-ата годишнина от заповедта на съветското правителство за депортиране на татарското население от историческата им родина Крим. Датата 18 май се отбелязва от всички татари по света като Ден в памет на жертвите от депортацията.

tatari-protest06Днес ние, кримските татари, живеещи в България, се прекланяме пред светлата памет на многобройните жертви на сталинския терор. Изразяваме своя протест срещу системното нарушаване на правата на човека от страна на Кремъл и окупационната администрация в Крим, се казва в декларация, прочетена от Хожгин Юсуф, председател на сдружението на кримските татари „АСАБАЙ“.

tatari-protest14На 14 май 1944 г. по заповед на съветското правителство от Кримския полуостров са депортирани всички кримски татари без изключение – от невръстни деца, до немощни старци. Натоварени в товарни вагони не са изпратени в лагери в Сибир и пустинните райони на азиатските републики. В тази чудовищна кампания измират повече от 46 процента от депортираните, припомни Хожгин Юсуф.

 

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал