Тазгодишната пшеница- с по- ниски добиви. Опасност за хляба няма

0

С над 100 кг по-малко спрямо 2019 година е тазгодишният среден добив на реколтата от пшеница в страната, съобщи националното радио, позовавайки се на информация на Министерството на земеделието. Средният добив от декар  тази година е 393 кг.

4 627 000 тона е произведената тази година пшеница, сочат окончателните данни на ведомството.

Пшеницата е с добро качество и въпреки сушата и по-ниските добиви реколтата е напълно достатъчна, за да гарантира зърнения баланс на страната, уточняват агроспециалистите.

1 176 000 хектара са реколтираните площи с пшеница в страната. Най-високи добиви – от над 500 кг/дка са отчетени в областите Монтана, Видин, Велико Търново, Плевен и Ловеч.

Сериозните поражения заради сушата в житницата на България- Добруджа са нанесли и сериозни щети  на реколтата. Тази година  там добивите са сред най-ниските в страната, показват още данните. До момента са издадени 350 констативни протокола за 100% пропаднали площи в размер на над 100 000 дка, над 950 000 декара пък са площите, в които реколтата също е поразена, но не напълно.

До края на тази календарна година на всички земеделски стопани ще бъдат изплатени обезщетенията за пропаднали площи, уверяват от агроведомството.