Тази вечер започва Курбан байрам

0

С празнична молитва днес мюсюлманите по света отбелязват настъпването на празника Курбан байрам.

По ислямския календар това става винаги на 10-ия ден на последния за мюсюлманската година месец Зулхиджъ. Сега според исляма годината е 1442-ра.

Курбан Байрамът е мюсюлмански празник в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. На него се колят жертвени животни (наречени курбани) – овце, кози, камили, крави и телета. Преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Този курбан се раздава на бедните. Хората, които ще правят курбан заедно, трябва винаги да са нечетно число (3,5,7). Те купуват говедо или друго жертвено животно и го разпределят за себе си, за бедните и за съседите си. Смисълът на курбана обаче не се състои в коленето на животното, нито в неговата кръв, нито пък в месото му. Целта на курбана се изразява в боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля.

Иска се прошка от по-възрастните членове на семейството, като се почва от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари, бонбони.

На всички мюсюлмани – Честит празник!

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук