ТД „Академик“ в опит да възроди с. Табачка

0
75
Туристически маршрути

Проект на ТД „Академик“ към Русенския университет прави опит да възроди с. Табачка, да го превърне в привлекателен туристически обект и да подпомогне местите хора чрез развитие на малък бизнес, екоземеделие, конна езда, селски туризъм

В момента останалите десетина жители и десетките изоставени къщи в Табачка бавно, но сигурно превръщат китното някога русенско селце в призрачно място. Въпреки живописната природа, там няма нито един млад човек. А някога в сгушилото се между скалите и река Черни Лом село са живели над 2 000 човека. По избирателен списък хората са 80, но постоянните жители са едва половината от тази цифра. Повечето са възрастни. 83-годишната Куна Христова казва, че самотата убивала… нямало с кого да размени няколко думи, нито да разчита на някого за помощ, ако се разболее.

В селото, в което няма нито лекар, нито аптека, тенденцията през последните години е населението да намалява. А живописната местност около Табачка не привлича нито едно младо семейство да се засели тук. Лъч надежда са купени 3 къщи през миналата година.

„Има желаещи, но по-скоро, за да идват да отдъхват събота и неделя, не да се заселят, защото тук всъщност няма никакво препитание за младите хора“, обяснява Ценка Парашкевова, служител „Гражданско състояние“ в с. Табачка.

Шанс за живописното село обаче има. Населеното място може да се възроди от спортно туристическо дружество „Академик“ към Русенския университет. Техният проект „Заедно за Табачка“ спечели финансиране от голям мобилен оператор за развитие на туризма – скално катерене, колоездене. Предвидено е да се създадат и работни места. От туристическото дружество  ще разчитат и на местите хора чрез развитие на малък бизнес, екоземеделие, конна езда, селски туризъм. Проектът предвижда 8 от жителите на Табачка да бъдат обучени за екскурзоводи.