Театрална работилница търси пътища до европейските фондове

0

Това съобщи директорът на Русенския театър Орлин Дяков. Целта е да се срещнат директори на театри и трупи от европейски страни, които да обсъдят опции за общи проекти, тъй като, по думите на Дяков, в момента е много трудно да се стигне до европейските фондове, тъй като в тях няма нищо конкретно, което да е свързано с театъра.

Акцент в тазгодишното издание на театралната работилница, която ще продължи от 16 до 19 юни, са независимите театрални продукции.

Събитието ще бъде открито на 16 юни с постановката „Шинел“ на театър „Кредо“ – София, а на следващия ден софийският театър ще представи „Каквото направи дядо…“ по Андерсен.

На 18 юни ще бъде представена книгата „Летопис на драматичен театър „Сава Огнянов“-Русе (1907-2014)“, чийто съставител е Крум Гергицов. Алманахът е от 300 страници и ще бъде отпечатан в тираж от 300 броя.

Програмата включва още спектакъла „Пеликан“ – по Аугуст Стриндберг, на театър „Миньон“ от Букурещ и представяне на сборник с четири пиеси от Мирча Йонеску, преведени от румънски от Анка Станева.

Европейската театрална работилница ще бъде закрита с постановката „Натюрморт с дебел племенник“ на театър „Одеон“ от Букурещ.