Техник в Русенския университет застава пред Темида, обрал касата на декан

0
92
Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража

Служител в обща техническа работилница на Русенския университет “А. Кънчев“ отива на съд, тъй като обрал касата на декан, съобщиха от прокуратурата.

И.Д. е обвинен, че е откраднал 490 лв., 1006 евро, 563 щатски долара, 1887 румънски леи , 74 сръбски динара, 10 хърватски  куни, четири мъжки и едно дамско портмоне – всичко на обща стойност 4216 лв. Кражбата била извършена на 28 август 2017 г.

Като служител в работилницата, обвиняемият имал достъп до корпус, където се намирал кабинетът на декан на факултет, уточняват от прокуратурата. Знаел, че в кабинета има каса, в която се съхраняват пари, а ключовете били в чекмеджето на бюрото.

И.Д.  имал нужда от парични средства за ремонт в дома си и решил да си набави необходимите пари  от касата в кабинета. Докато бил в отпуск по болест, на 28 август  около 17,50 ч. отишъл с автомобила си до университета, счупил стъкло на входната врата и влязъл в сградата. Отишъл до кабинета и разбил вратата. Влязъл,  отключил касата и взел парите. След това излязъл и около 19.10 ч. напуснал паркинга с автомобила. Част от отнетите вещи оставил в автомобила, а другите прибрал под навес в двора до къщата си. На 30 август  било извършено претърсване в автомобила и в имота на И. Д., където били намерени отнетите вещи от касата. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.