Теодор Цветков за трети път спаси Богоявленския кръст

0

Двайсет и пет годишният Теодор Цветков спаси Богоявленския кръст, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум.

Това е третият път, когато известният с участието си много благотворителни прояви младеж изважда кръста от водите на Дунав. Освен това, веднъж Теодор е вадил кръста и в Северна Македония.

Цветков получи халат и 100 лева от кмета на Русе Пенчо Милков. Областният управител Галин Григоров му подари икона, а Русенският митрополит Наум го окичи със сребърно синджирче с кръстче.

Общо 11 души, на възраст между 20 и 48 години, скочиха във водите на великата река. Тази година церемонията бе на понтон №2, край сградата на Морска администрация.  Температурата на водата бе 3 градуса, а на въздуха 1 градуса.

„Пожелавам си най-вече да съм жив и здрав, защото така мога да постигна всичко. Не обичам да говоря, а да действам. Пожелавам на всички да са живи и здрави“, каза Цветков, който помага на деца с увреждания, организира и плувания с благотворителна цел.

Той допълни, че търси спонсори, за да участва в световно състезание по плуване в ледени води през идния месец. За целта му били нужни 2500 лева.

Началото на церемонията за Великия Богоявленски водосвет в Русе бе поставено с литийно шествие от катедралния храм „Света Троица“.

Подробен репортаж от събитието гледайте в емисията новини на телевизия ТВН