Теодосий Спасов и Младежкият оркестър на Берн дават старт на „Алегра“

0
47
Теодосий Спасов и Младежкия

Кавалджия номер 1 в България Теодосий Спасов и Младежкият симфоничен оркестър на град Берн, Швейцария ще дадат старт на петото издание на Международния музикален фестивал и лятна музикална академия “Алегра” в Русе.

Това съобщи Петър Найденов, соло контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн, Швейцария и създател на “Алегра”.

Концертът за откриването на “Алегра” ще бъде  на 12 юли от 20.30 ч. на площад “Свобода”. Освен „кавалджията на света“ и солисти, в програмата ще вземат участие още пианистът Ивайло Ковачев и Борис Динев (ударни).

Русенци и гостите на града ще имат изключителната възможност на 12 юли да видят отблизо зашеметяващите класни музиканти и да се насладят на една впечатляваща концертна програма под мотото „На изток от Алпите“, в която ще звучат „Унгарски танци“ от Бела Барток, Румънска рапсодия №1 от Джордже Енеску и „Ръченица“ от Петко Стайнов.

В тазгодишното издание на „Алегра“ ще има осем майсторски класа с 80 млади музиканти от 20 държави, каза още Петър Найденов. Те са по виола, чело, камерна музика, пиано, клавирни дуа, тромпет и два по цигулка. Общо русенската публика ще има удоволствието да чуе 15 концерта, всичките с вход свободен.