ТЕЦ-овете и НЕК не са съгласни с новите цени на тока и парното, искат по-високи

0
178
Със 7 на сто

Несъгласие с предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране увеличение на тока и парното изразиха ТЕЦ-овете и НЕК на днешното заседание на регулатора.

От КЕВР предвиждат средно поскъпване на електроенергията с 3,5 на сто и с 4 процента и половина при парното и топлата вода. ТЕЦ-овете и НЕК не са съгласни, според тях предлаганите по-ниски цени са за сметка на орязване на планове им за ремонти и се стигне до цените за купуване на въглеродни емисии.

От АЕЦ-Козлодуй заявиха, че няма да могат да изпълнят исканите от тях доставки за бита, както за регулирания пазар. От НЕК също заявиха, че цените, които КЕВР е определил, са изключително ниски и не са съгласни с тях.

В петък предстои обществено обсъждане на новите цени на тока и на парното, когато и гражданските организации ще се включат в дискусията.

Както ТВН вече съобщи, предложението на ЕнергоПРО, което снабдява Североизточна България, беше за запазване сегашната цена на дневната електроенергия, като настоява само за повишение на цената на нощния ток за битовите потребители с малко над 2 процента.

Исканото от „Топлофикация Русе“ увеличение на цената на топлоенергията за битови потребители е за поскъпване с 3.86 процента. Най-голяма ще е промяната на сметките в Разград – със 17.53 на сто, във Велико Търново поскъпването се предвижда да е 7.26 на сто

Разчетите на регулатора са направени на база внесените заявления от топлофикациите, данните за тяхната работа и финансово състояние и броя на клиентите.