Тежка ситуация в Североизточна България, зимата затвори пътища и училища

0
затвори пътища и училища

Усложнената метеорологична обстановка затвори пътища и училища в почти цяла Североизточна България, съобщават кореспондентите на ТВН.

Затворени за движение са всички пътища в област Разград, с изключение на четири участъка. Отворени за движение, но с ограничения за автомобили над 12 тона, са пътните артерии Разград – Търговище, Дралфа – Чудомир – Лозница, Разград – Попово и Пороище – Студенец – Лозница. По почистването на пътищата работят 27 машини на пътноподдържащата фирма, включени са и роторни снегорини. Снежната покривка в региона е между 20 и 25 см, но заради снегонавявания на места са образувани преспи до два метра. По информация на дежурния в Областния съвет за сигурност без вода e само село Недоклан. Във всички останали селища на Разградска област има електро- и водоснабдяване.

Заради усложнената зимна обстановка, със заповеди на кметовете на седемте общини се отменят учебните занятия във всички учебни заведения на територията на област Разград. В общините Разград, Лозница, Самуил и Кубрат учениците са във ваканция до 28 февруари включително. До първи март ще бъдат преустановени учебните занятия в училищата в общините Исперих, Цар Калоян и Завет. От пресцентъра на Община Разград съобщиха, че вторник и сряда ще са неприсъствени и за децата в детските градини на територията на общината.

Всички пътища на територията на Добричка област са затворени за движение на моторни превозни средства. Единствената пътна артерия, която е отворена, е Добрич-Варна, съобщават от Областния съвет по сигурност.

Със стихването на вятъра пътноподдържащата фирма започва поетапно почистване от снега на основните направления. Четири роторни снегорина се движат по направлението Добрич-Генерал Тошево-Кардам до българо-румънската граница, посочват от съвета. Друга техника е насочена за почистване и отваряне на пътищата Добрич-Силистра и Добрич-Балчик.

Заради силния вятър има прекъсване на елзахранването в населени места в общините Шабла и Каварна. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите.

Всички пътища в област Силистра са затворени. Продължава да вали сняг и да навява.  Днес е неучебен ден в седемте общини на областта. 27 и 28 февруари са обявени за неучебни дни.

В Търговище снежната покривка надхвърля 40 сантиметра, но към момента няма затворени пътища.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили