Тежка земеделска техника блокира граничните пунктове по Дунав  

0

Протестни действия на българските зърнопроизводители ще блокират граничните пунктове по река Дунав, съобщават от Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.   

Тежка земеделска техника ще бъде разположена на граничните контролно пропускателни пунктове в Русе, Силистра, Видин, и Кардам. Протестните действия ще започнат в 10 часа днес и ще продължат до 16 часа. Протести ще има и през следващите два дни. Участие в тях ще вземат зърнопроизводители от цялата страна. Те имат едно единствено искане – да не се удължава за България действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.   

“Земеделските стопани са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост; липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури; фактът, че пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство; пълните със земеделска продукция складове на зърнопроизводителите близо два месеца преди жътва, поради блокиране на местния пазар от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна и невъзможността за реализация на българската зърнена и маслодайна продукция“, се казва в позиция на асоциацията, изпратена до президента, министър-председателя и министъра на земеделието.   

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук